Obligatia angajatorului in legatura cu contractul colectiv de munca
valabil la 04 Mai 2025

Intrebare:
Buna ziua,
Incepand de la ce numar de salariati este necesara intocmirea contractului colectiv de munca, si care este limita (vorbesc de numarul de salariati) de la care este necesara negocierea contractului colectiv de munca? Exista si posibilitatea de-a se renunta la contractul colectiv de munca? Si daca exista aceasta posibilitate ce documente trebuie sa existe. Pun aceste intrebari intrucat societatea noastra are peste 100 de salariati.
Cu respect,
Raspuns:
Nu exista obligatia de a incheia contract colectiv de munca pentru niciun angajator indiferent de numarul de salariati. Ceea ce este reglementat legal este obligatia de a initia negocierea contractului colectiv de munca in cazul angajatorilor care au cel putin 10 salariati.
Astfel, conform art. 97 din Legea 367/2022 privind dialogul social:
Art. 97
(1)Negocierea colectiva este obligatorie la nivelul unitatilor care au cel putin 10 angajati/lucratori, precum si la nivel de sector de negociere colectiva.
(2)Initiativa negocierii colective apartine oricaruia dintre partenerii sociali.
(3)In cazul in care exista incheiat un contract colectiv de munca in vigoare, initiatorul negocierii colective, potrivit alin. (2), poate initia negocierea cu cel putin 60 de zile calendaristice inaintea expirarii contractelor colective de munca sau a expirarii perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate in actele aditionale la contractele colective de munca la nivel de unitate/grup de unitati/sector de negociere colectiva.
(4)Durata negocierii este de maximum 45 de zile. Durata maxima poate fi depasita doar prin acordul partilor.
(5)Contractele colective de munca pot sa prevada renegocierea periodica a oricaror clauze convenite intre parti.
Prin urmare, angajatorul cu peste 100 salariati are obligatia de a initia negocierea colectiva.
Daca angajatorul si salariatii reprezentati de sindicat sau de reprezentantii salariatilor nu se inteleg ori nu dau curs initierii negocierii colective, contractul colectiv de munca nu se incheie.
Asadar, nu este vorba de o renuntare la contractul colectiv de munca ci de neincheierea acestuia ca urmare a faptului ca partile nu se inteleg sau salariatii nu dau curs invitatiei la negocieri.
Documentul pe care angajatorul trebuie sa il intocmeasca este anuntul facut salariatilor care treebuie sa cuprinda invitatia de a negocia contractul colectiv de munca si de a si alege reprezentantii pentru negociere in cazul in care in unitate nu exista sindicat.
Newsletter portalsalarizare.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalsalarizare.ro si primesti cadou "Suportul de curs al Seminarului National de Salarizare si Contributii 2025!"!
Intrebari similare din categoria Altele
17Iul2024
Imprumut salariat. Inexistenta obligatiei legale de plata a unei dobanzi
de
Rodica Mantescu
valabil la 17 Iul 2024
Intrebare: Buna ziua, Societatea noastra nu acorda in mod regulat imprumuturi salariatilor, dar am avut o solicitare din partea unuia dintre ei si am hotarat sa il ajutam. I-am oferit un imprumut fara dobanda, iar el il restituie anual, in rate, timp de mai multi ani. Avand in vedere ca nu am aplicat dobanda, nu am avut ce sa trecem in D112, dar acum, ca a aparut si D406, se va vedea aceasta suma. Va rog sa ...
23Iun2023
Incadrare venituri persoana fizica. Depunere declaratii
de
PortalSalarizare.ro
valabil la 23 Iun 2023
Intrebare: Societatea noastra a incheiat un contract de antrepriza pentru servicii intelectuale cu o persoana fizica, obiectul contractului il reprezinta evaluarea cererilor de finantare. Ce obligatii avem noi, ca firma beneficiara, ce contributii trebuie sa platim dupa acest contract? Persoana fizica nu este persoana fizica autorizata.